Hennes bilder bryter normen.

I ett samhälle där personer med albinism anklagas för att vara omänskliga eller satan, går nu fler aktivister mot strömmen. Med fotografier vill den ugandiske fotografen Sarah Waiswa synliggöra och kritisera skeva normer i Afrika.

Florence Kisombe är en ung kvinna med albinism som kämpar aktivt mot fördomarna och myterna kring sin hudfärg. Inför Sarah Waiswas kamera poserar hon i Kibera-slummen i Kenya, omgivna av hånfulla förbipasseranden och betraktare. Florences utsatthet och isolering är temat i Waiswas bilder, där hon blir utsatt både för den starka solen och människors avsky.
– Det var inte direkt något nytt för mig, projektet var ett bra tillfälle att få utbilda människor och jag är glad att jag deltog i det, säger Florence.

– Jag ville inte visa albinism på ett stereotypiskt vis. När vi fotograferade i Kibera så var allt som skedde omkring Florence naturligt. Vi jobbade runt människorna där, fick lyssna på hånet. Människor förolämpade henne och ville ta bilder på henne. Genom att göra det här projektet fick jag se hur livet kan se ut för Florence till vardags, säger Sarah.

ALBINISM är klassat som ett funktionshinder i Kenya, och Florence kan berätta om hur hon när hon är ute på stan blir behandlad som ett dåligt omen av främlingar.
– Jag hade turen att växa upp med föräldrar som hade bra kunskap om albinism. Men i skolan var jag sedd som speciell, eller snarare svag. När jag började universitetet bestämde jag mig för att jag ville jobba för en förändring. Människor var, och är fortfarande, okunniga och ignoranta när det kommer till albinism. Det har inte varit enkelt för mig, säger Florence.

DET SKULLE också kunna vara värre. Söderut, i Tanzania, sprids myter om att personer med albinism har magiska krafter. OmVärlden har tidigare skrivit om den svarta marknaden i Tanzania, där man kan sälja en kroppsdel från en person med albinism för en halv miljon kronor. Mord och attacker är ett reellt hot mot albiner, och människor med albinism lever i utsatthet med hög fattigdom, arbetslöshet och barnadödlighet. Det var när Waiswa läste om morden och förföljelserna som hon bestämde sig för att göra ett projekt om albinism.

Stranger in a Familiar land är en del i ett pågående projekt, som bland annat handlar om synen på Afrika. Sarah Waiswa håller på att utforska den afrikanska identiteten i sina verk. Hon tycker att Afrika har alldeles för länge blivit porträtterat genom västerländska ögon, och att den trenden måste brytas och att stereotyper måste sluta reproduceras.

– Jag ville visa bilder som kan leda till diskussion, samtidigt som jag ville behålla värdighet för den jag fotograferar. Det är viktigt för mig att unga fotografer som jag får möjligheten att visa upp vad vi ser, att dela vad som är viktigt för oss, säger Sarah.

Share This