De ensamma tonårsmammorna

Awoche Foundation, Agape Woman and Child Empowerment Foundation, är en kenyansk non-profit organisation med stöd till flickors och kvinnors reproduktiva hälsa. Varje månad försöker Awoche samla unga mödrar som de jobbar med. Tillsammans får de lyssna på varandras historier, ställa frågor och få hjälp med olika slags problem de kan tänkas ha i livet.

Nästan en av fem flickor mellan 15 och 19 år i Kenya är gravida, eller har sitt första barn att ta hand om. För många innebär det ett stigma och man lämnar därför skolorna i ung ålder. Lokala organisationer ger stöd och försöker få tillbaka de unga mödrarna till utbildningar.

Under första halvåret av pandemin rapporterades det om alarmerande siffror av unga flickor som hade blivit gravida runt om i Kenya, något som sedan visade sig vara felaktigt då tonårsgraviditeter i landet inte är något nytt fenomen, och har varit ett stort problem långt innan skolorna stängdes ner för att hejda smittan av covid-19.

Kenya har nämligen den högsta andel tonårsgraviditeter i Östafrika, nästan en av fem flickor mellan 15 och 19 år i Kenya är gravida, eller har sitt första barn att ta hand om, enligt Kenya Data and Health Survey.

Det är något som får förödande konsekvenser för kvinnors plats i samhället och för jämställdheten mellan män och kvinnor, då det oftast berövar unga flickor möjligheten att utbilda sig vidare och bygga sin karriär för framtiden.

Enligt Plan International väljer nästan 98 procent av flickorna som blir gravida att hoppa av skolan, vilket innebär att runt 13 000 ungdomar avslutar sin utbildning varje år. Det är bara ett väldigt litet antal av flickorna som återvänder till skolan efter att de har fött sitt första barn.

– Det är ett stort stigma att bli gravid i ung ålder med starka reaktioner från vänner, familjen och skolan. Därför väljer flickor att hoppa av istället för att bli utskämd av lärare och klasskamrater i skolan, säger Ann Kungu från Carolina for Kibera, en lokal organisation som jobbar för flickors rättigheter.

Emelda äter lunch tillsammans med sina två döttrar Josphine och Keyla i deras hem i Kibera. Hon fick sitt första barn Josphine, när hon bara var sexton år gammal tillsammans med sin pojkvän som försvann under graviditeten, men bad henne ta tillbaka honom när Josephine hade fötts. När Emelda var gravid med sitt andra barn försvann han helt. Hon har uppfostrat sina två döttrar själv med hjälp av sin mamma, som hon bor tillsammans med. Under tiden som Emelda bar på Josephine var hon tvungen att tigga ihop pengar då hennes mamma inte hade något jobb, nu arbetar hon själv som städerska och tjänar ca 500 SEK i månaden, medan hennes mamma är hemma och tar hand on Josephine och Keila som nu är fem och tre år gamla.

Patricia fick sin dotter när hon var 17 år gammal, och till skillnad ifrån många andra kvinnor som får barn så tidigt så accepterade Patricias mamma sitt barnbarn. Här smörjer hon sin dotter Desire i deras hem i Kibera som är ett gigantiskt slumområde i Nairobi med uppskattningsvis 250 000 invånare.

Det finns hälsorisker med att vara gravid i ung ålder. Komplikationer under graviditet och barnafödsel är den största dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19 år världen över enligt WHO. Ungefär 9 procent av kvinnorna som dör i kenyanska sjukhus är gravida flickor enligt en studie gjord 2017.

Många lokala och internationella organisationer försöker ta på sig rollen att undervisa unga flickor och pojkar om sex och familjeplanering, hjälpa dem igenom graviditeten med allt ifrån sjukhusbesök och samtalsterapi, och att finnas där som ett stöd om det är något de behöver hjälp med. De brukar även dela ut gratis mensskydd för att förhindra att de ska bli utnyttjade. Mensskydd är en av de gåvor som män kan locka med i utbyte mot sexuella tjänster. Det är organisationer som drivs av personer med passion i frågorna och med små resurser.

– Ett stort fokus för oss är att få flickorna att gå tillbaka till skolan, i många fall betalar vi halva utbildningen för familjer som inte har råd, och försöker få föräldrarna accepterar sitt barnbarn, säger Ann Kungu.

En av anledningarna till att detta är ett sådant stort problem är att det nästan inte finns någon sexualundervisning i skolorna, och att prata om sex med sina föräldrar är många gånger ett stort tabu. Därför är det en skrämmande stor andel av unga flickor i Kenya som inte vet hur man blir gravid. Det sprids myter om att vissa ställningar under ett samlag inte leder till att man blir gravid och därför kan det ofta komma som en stor chock när flickorna får reda på att de bär på sitt första barn.

I många fall slutar ofta pojkvännen, eller den man som är far till barnet att svara i telefonen och lämnar flickan ensam utan att ta något ansvar.

Sjuksköterskan Joy Ambiyo gör en rutinundersökning av en ung flicka på SHOFCO:s mottagning i Kibera som erbjuder fri undersökning för mödrar och barn under fem år, men ultraljud kostar runt 300 SEK. Många unga flickor som är gravida går oftast inte alls till läkare under sin graviditet, det kan bero på att de inte har råd (ett läkarbesök i Nairobi kan kosta cirka 150 svenska kronor). Men den största anledningen till att många tonårsmammor inte går till en klink är att de inte vill folk ska veta att de bär på ett barn. Många väljer också att gå till barnmorskor som gör undersökningar i sina hem, vissa inte utbildade. Något som kan leda till komplikationer under graviditeten eller vid födseln.

Jackline med sin dotter Alisha, är på en rutinundersökning på en mottagning i Kibera. Under hela hennes graviditet hade hon bara råd att besöka kliniken två gånger. På grund av bristande mödravård kan det uppstå komplikationer som i värsta fall leder till akuta kejsarsnitt eller att barnet dör. I vissa familjer vänder man sig hellre till en icke-medicinsk person, traditionell healers, för att få råd.

Jackline hålla sin nyfödda dotter Alisha, November 2020. Efter att hon hade fött sin dotter fortsatte Jackline studera på en internatskola utanför Nairobi, medans hennes mamma tar hand om sitt barnbarn.

Jackline och Deborah är två vänner som blev gravida nästan samtidigt. Zulaika Yussuf, som brinner för flickors rättigheter har stöttat Jackline och hennes vän Deborah genom deras graviditeter, här tröstas Deborah utav Zulaika utanför en lokal klinik i Kibera eftersom hon hade komplikationer under graviditeten. Senare blev hon inlagd på Kenyatta hospital där de upptäckte att barnet hade fått navelsträngen runt halsen och dött i hennes mage.

Fattigdom spelar en stor roll i sammanhanget. På en plats som Kibera, en gigantisk urban slum i huvudstaden Nairobi där man uppskattar att det bor upp till en miljon människor, lever 95 procent av befolkningen under gränsen för fattigdom. Man bor trångt, det saknas möjligheter för tvätt och intimvård. Män lockar med gåvor, presenter eller pengar mot sexuella tjänster. Till och med något så enkelt som mensskydd kan få flickor att ställa upp på sex.

Vanligtvis delas mensskydd ut gratis i skolorna, men under 2020 då skolorna var stängda var det många familjer hade stora ekonomiska problem och hade svårt att prioritera just mensskydd.

Fall med koppling till misshandel, våldtäkt och barnäktenskap steg med 36 procent under 2020, enligt färsk data ifrån en undersökning som beordrades utav President Uhuru Kenyatta efter rapporter om våld emot kvinnor i hemmet under covid-19 restriktioner.

Lavender and Macline som jobbar för Project Elimu, en ideell organisation som har olika fritidsaktiviteter efter skolan för barn och ungdomar som bor i Kibera. Under pandemin delar de ut gratis mensskydd till unga tjejer som inte har råd att köpa de själva, många gånger blir flickor erbjudna mensskydd av män i utbyte mot sex.

En grupp unga tjejer har samlats för att ta emot mensskydd i Kibera utav Awoche Foundation. Vanligtvis delas de ut gratis i skolorna, men de var stängda under nästan hela 2020. För att göra det lättare och billigare för flickorna att hantera mensen finns även menskkoppar i silikon som delas ut av.

Under ett antal dagar deltar en grupp unga flickor i Kibera i samtal som rör frågor rättigheter för flickor och barn samt sexual undervisning, med stort fokus och uppmaningar för flickor att inte bli gravida i ung ålder. I och med att det knappt existerar någon sexualundervisning i skolsystemet togs initiativet upp av en lokal organisation, POLYCOM, under pandemin.

%

Ungefär 9 procent av kvinnorna som dör i kenyanska sjukhus är gravida flickor.

%

I Kibera i huvudstaden Nairobi lever 95 procent av befolkningen under gränsen för fattigdom.

%

Fall med koppling till misshandel, våldtäkt och barnäktenskap steg med 36 procent under 2020.

Pamela firar sin son Clev på hans födelsedag tillsammans med vänner i deras hem i Kibera. Hon fick honom när hon var 15 år gammal och hade en väldigt svår tid efter graviditeten. Men idag arbetar hon för organisationen Carolina for Kibera, där hon är mentor för unga flickor i samma situation som hon själv en gång varit i, hon finnas där som en förebild och håller gruppsamtal tillsammans med tjejerna där de får prata fritt och lyssna på varandra.

Linda gör läxor i sitt hem med sin son Lenny som är sex år gammal. Hon blev gravid tillsammans med sin pojkvän när hon var 17 år. Men pappan försvann ur bilden direkt, och efter det har Linda själv uppfostrat sin son med hjälp av sin mamma.

Linda och hennes klasskamrater under en lektion i Kibera. Många flickor som blir gravida väljer att hoppa av skolan då de ofta blir utskämda utav lärare och andra elever, men vissa skolor i Kibera uppmanar flickor som är i Lindas situation att fortsätta studera. Här är det många unga mödrar i klasserna och de känner sig accepterade.

När Yvonnes föräldrar fick reda på att hon var gravid bestämde de sig för att hon skulle skickas hem till sin mormor som bor på landsbygden utanför Nairobi, det för att slippa skammen ifrån deras grannar. Hon fick bo hemma hos en faster i Västra Kenya under graviditeten. Efter att hon hade fött sitt barn kom hon tillbaka till Nairobi, och bor nu tillsammans sin nya pojkvän i en annan del av staden.

Share This