Våldtäktspoliser gör gatorna säkrare i Indien

Samtidigt som historiens största val hålls i Indien satsar Calcutta på att öka tryggheten hos kvinnor. OmVärlden har träffat stadens nya kvinnliga polispatrull på vespor.

Gruset knakar under de svarta läderstövlarna. De tar självsäkra steg mot de uppradade vesporna – lackerade i blått och vitt – fordonen med emblemen The Winners. Förutom höga boots är de stilrent klädda i vita uniformer och svarta läderhandskar.

Teamet som lanserades i juli 2018, består av tjugofyra unga kvinnliga poliskonstaplar som gör sig redo att ta sig an Calcuttas brottsscen. Först i truppen är konstapel Sampa Guha. Trettiosjuåringen, som har vunnit många asiatiska mästerskap i styrkelyft, såg det som en självklarhet att tacka ja till att leda gruppen.

– Jag känner mig stolt som teamets ledare, samtidigt som vår närvaro gör staden säkrare för kvinnor, säger Sampa Guha.

 

Under april och maj månad har världens största demokrati hållit allmänna val. Historiskt sett slår valet rekord, aldrig förut har så många människor, över 900 miljoner indier, varit röstberättigade; så många människor att valet sträcker sig över flera veckor.

Fortfarande lever 67 procent av Indiens över 1,3 miljarder invånare på landsbygden där gamla patriarkala sedvanor lever kvar. Enbart drygt en fjärdedel av landets kvinnor har någon form av anställning, sämst bland G-20 länderna, och snäppet bättre än Saudiarabien, enligt den indiska publikationen IndiaSpend.


Miljoner röstberättigade i valet i Indien

Dagligen rapporteras omkring hundra sexuella övergrepp i Indien till polisen, men mörkertalet är stort.

Kraftigt ökat kvinnovåld

Det styrande hindunationalistiska högerpartiet, Bharatiya Janata Party, BJP, lett av premiärminister Narendra Modi, som av många spås behålla makten de närmaste fem åren, har haft lokalpolitiker som varit inblandade i en rad skandaler som innefattar våldsbrott mot kvinnor. Modis regering har lovat att arbeta för att utjämna könsskillnaderna, hittills utan synbara resultat.

Våldet mot kvinnor och unga flickor har ökat kraftigt i Indien, över 80 procent det senaste årtiondet, vilket har lett till diskussioner om att våldtäkt av barn och kvinnor ska bestraffas med dödsstraff. Trots att det är olagligt med barnäktenskap är det fortfarande utbrett, och Indien räknas som världens farligaste land att vara kvinna i, räknat efter bland annat sexuella övergrepp, trafficking och sexuellt slaveri.

Trots landsomfattande protester och tuffare lagar så rapporteras omkring hundra sexuella övergrepp dagligen i landet till polis, men mörkertalet anses vara mycket stort.

Ökat sexuellt våld mot kvinnor

År 2016 rapporterades 39 000 fall av sexuella övergrepp i Indien, en ökning med tolv procent från året innan.

Undersökningar visar att 42 procent av alla indiska kvinnor har blivit sexuellt utnyttjade, de flesta av en nära familjemedlem. Hälften av Indiens män och kvinnor uppger att kvinnor ibland förtjänar stryk.

Könsobalansen i landet är stor; Indien har minst 37 miljoner fler män än kvinnor, eftersom många familjer föredrar pojkar och tar bort flickfoster.

Källor: India Spend och The Guardian

Brott mot kvinnor går ofta orapporterade eftersom många tycker det är svårt att prata med manliga poliser om övergrepp – The Winners ska arbeta för att bryta den trenden.

Gör gatorna säkrare

Sampa Guha och The Winners drar till sig blickar från många nyfikna stadsbor när de långsamt kör genom Calcuttas eftermiddagstrafik. Män lyfter blickarna från matstånden som kantar gatan där vesporna rullar fram, samtidigt som några kvinnor på trottoarerna ler och vinkar.

Sedan några år tillbaka finns redan åtta designerade polisstationer i Calcutta – där omkring 600 kvinnliga poliser löser brott, som våldtäktsfall och andra övergrepp som innefattar kvinnliga brottsoffer. Poliserna ska arbeta för att bryta trenden att brott mot kvinnor ofta går orapporterade – eftersom många indiska kvinnor inte känner sig bekväma att prata med manliga poliser om övergrepp. Det nya mobila tillskottet med vespor gör det lättare för poliserna att arrestera män i direkt anslutning till brottsplatsen.

The Winners är på väg till Victoria Park; som de ska patrullera vid skymningen; en tidpunkt då risken ökar för stadens kvinnliga invånare, inklusive poliserna – som själva blivit utsatta för påhopp. Poliserna är utbildade i självförsvar och även fast de har vapenlicens och har övat i pistolskytte så är det enda vapnet de bär en hopfällbar batong. Väl framme patrullerar Kabita Roy tillsammans med tre andra poliser parkens omgivningar. Ett par civilklädda poliser är redan inne i parken för att lättare upptäcka olagliga aktiviteter och rapportera till sina uniformerade kollegor – som gör ingripanden.

– Jobbet är tufft ibland. Killar och män har problem med att jag är i en maktposition gentemot dem, säger Kabita Roy som blivit trakasserad av unga män vid att flertal tillfällen.

– Det hjälper att vi arbetar i grupp, vi är starkare då, säger hon.

Sampa Guha är gruppledare för det kvinnliga polisteamet. Hon är stolt över att de gör Calcutta säkrare för kvinnor.


”Jag känner mig stolt som teamets ledare, samtidigt som vår närvaro gör staden säkrare för kvinnor.”
– Sampa Guha

Kabita älskar sitt jobb och får mest positiva reaktioner, åtminstone från den kvinnliga delen av befolkningen, säger hon. – De ser att jag vill förändra samhället.

Kändis i hembyn

För 23-åringen som kommer från en liten by i Västbengalen – delstaten där Calcutta ligger – har det alltid varit en barndomsdröm att hjälpa stadens utsatta kvinnor. Kabita sökte arbete hos poliskåren redan 2015 och två år senare började hon utbildningen för ett bli del i The Winners-teamet.

– Jag älskar mitt jobb och vi får mest positiva reaktioner, åtminstone från den kvinnliga delen av befolkningen, säger hon.

– I framtiden kanske jag kan klättra till högre positioner inom polisyrket.

Medlemmarna i hennes familj är emellertid nervösa varje dag Kabita beger sig ut och patrullerar Calcutta; de vet vad våldet mot kvinnor kan innebära ”i en mansdominerad storstad”. När hon besöker hembyn blir hon numera behandlad som en kändis. Byborna är stolta över att lantistjejen tog steget och flyttade.

– De ser att jag vill förändra samhället.


Text: Johan Augustin
Foto: Jonas Gratzer
18 maj 2019

Share This