Indien tar täten för klimatet

När Trump och USA klev av klimatavtalet tog Indien på sig den globala ledartröjan. Den akuta bristen på elektricitet och den dåliga luften gör övergången till förnybart och solenergi akut.

Smoggen ligger som ett guldisigt bälte över huvudstaden med 19 miljoner invånare, när flygplanet går ner för landning på Indira Gandhi-flygplatsen. Luften dryper av giftiga partiklar. Den hinduiska ljusfesten Diwali har just avslutats, där invånarna firar med smällare, vilket ytterligare bidrar till dålig luft. Lägg då till alla fordon, fabriker, koleldade hushåll och jordbrukare som eldar avfall som gör att partikelhalten skenar till den grad att Delhiborna helst håller sig inomhus. Redan på flygplasten går människor runt med ansiktsmasker, många hostar och harklar sig, som om det kommit en ny influensa till staden.

– Alla pratar om luften nu, det är det första samtalsämnet som kommer upp, säger taxichauffören som kör oss in till centrala Delhi.

I november deklarerade regeringen ”nödsituation” och skolor stängdes under många dagar då partikelhalten översteg mätinstrumentens kapacitet. PM2,5 partiklar, som anses vara värst, går djupt ner i lungorna och leder till dödliga sjukdomar. De nådde 999, vilket är mer än 16 gånger den säkra gränsen på 60.

Klimatpåverkan

Indien är fortfarande en av världens största producenter av billigt kol. Regeringen vill fram till 2022 utöka Indiens solenergiproduktion med 100 gigawatt, vilket är 20 gånger mer än dagens produktion.

I Kina dör det varje år 1,4 miljoner människor till följd av luftföroreningar och i Indien 600 000. Om tio år kommer New Delhi ha flest globala dödsfall på grund av luftföroreningar, av alla megastäder i världen. 2025 kommer 32 000 människor att dö enbart i Delhi av att andas förorenad luft. 2050 har den siffran ökat till 52 000 personer om året. Men det är Calcutta som kommer toppa listan.

Om tio år kommer New Delhi vara den megastad i världen som har flest dödsfall på grund av luftföroreningar.

 

Den dödliga luften

Varje dag dör 80 Delhibor på grund av den dåliga luften och samtidigt som ekonomin eldas på av all billig kol som finns på marknaden. Indien är en av världens största kolproducenter och 69 procent av elen i Indien kommer från fossila källor.

Ändå lever hundratals miljoner människor i Indien fortfarande utan elektricitet och de dagliga elavbrott är vanliga. Det råder en akut brist på elektricitet och samtidigt som den indiska medelklassen växer vill människor ha moderna bekvämligheter som bilar. Bara i Delhi rullar 1400 nya bilar ut på vägarna. Varje dag. Vägnätet är sedan länge överfyllt av cirka nio miljoner fordon som blivit föremål för heta debatter. Landets högsta domstol beslutade nyligen att förbjuda stora dieselslukande bilar från att köra på Delhis gator.

– Människors liv riskeras och ni är bara intresserade av att sälja bilar, sade domaren T. S Thakur till representanter för bilindustrin som motsatt sig förslaget att förbjuda dieselbilar.

Beslutet har sedan hävts för att istället gälla dieselbilar som är över tio år gamla – som totalförbjudits i Delhi. 

Två dagar efter USA backade ut från klimatavtalet, som 2015 undertecknades av 195 länder, lovade den indiske premiärminister Narendra Modi att tillsammans med Frankrike ta upp kampen mot den globala uppvärmingen. Indien vill nu minska utsläppen mer än vad som lovats i klimatavtalet och snabbare ställa om till förnybar energi. Istället för att Indien ska ha 40 procent förnybar energi 2030, så lovade den indiske premiärministern att detta kommer ske redan 2027.

Fakta utsläpp

Indien är världens tredje största utsläppare av växthusgaser efter Kina och USA, och Indien stod 2015 för knappt sex procent av de globala utsläppen. (Kina 28 procent och USA 16 procent).

Indien upplever redan klimatförändringarna i form av till exempel översvämningar och extrema temperaturer.

Befolkningen

Indiens befolkning på över 1,2 miljarder är ung, hälften är under 25 och ökar snabbt; om några år kommer landet passera Kina som världens folkrikaste stat. 2050 kommer det bo 1,6 miljarder människor i Indien

Antal dödsfall till följd av luftförorening

Kina: 1 350 000

Indien: 650 000

Pakistan: 110 000

Bangladesh: 92 000

Nigeria: 89 000

Ryssland: 67 000

USA: 55 000

Årligen dör 3,3 miljoner människor i världen på grund av luftföroreningar. Den siffran kommer att dubbleras till 6,6 miljoner 2050 om föroreningarna fortsätter att öka.

Solcellsparken ligger långt ut i öknen och producerar mängder med energi.

 

 

Framtiden är grön

Några kameler korsar den dammiga vägen. Landskapet som påminner om stäpp är torrt med taggiga buskar. Vi befinner oss i delstaten Rajasthan i nordvästra Indien. Den relativt låga befolkningsdensiteten och temperaturer på mellan 45 och 50 grader gör delstaten perfekt för landets nya satsning mot solcellsparker. Och det behövs.

Utanför staden Bikaner har företaget Rays Experts byggt två solcellsparker som sammanlagt producerar 100 megawatt energi. I mars 2012 fick Rays Experts som Indiens första solcellspark tillstånd av regeringen att öppna här. Då täckte det fem tunnland, idag spänner området över 200 tunnland. Det är en lång resa hit, vi åker bil genom ödelandskapet i fem timmar från närmaste flygplats för att nå anläggningen som är den största solparken av två.

Manager Kapil Tomar visar runt i kontrollbyggnaden som styr solpanelerna i parken.

– Jag vill arbeta i en växande industri som inte ger ifrån sig föroreningar eller tar slut på naturresurserna, svarar Kapil Tomar på frågan varför han arbetar inom solkraft.

Kapil berättar att solcellsindustrin är en ”lukrativ business” och att framtiden ligger i gröna energikällor.

– Det är något jag stolt kan stå för inför mina barn, säger han.

Klimatavtalet

  • 2015 skrev 195 länder skrev under klimatavtalet i Paris där man lovade minska utsläpp av växthusgas, och att uppvärmningen ska begränsas till under 2 grader.
  • De mest utsatta länderna ska få ekonomisk hjälp av de rikare länderna att klara klimatomställningen: från 2020 och fem år framåt ska de rika länderna bidra med 100 miljarder dollar per år.
  • Premiärminister Narendra Modi lovade den 3 juni 2017 att tillsammans med Frankrike ta täten för världens klimat och att landet ska ha 40 procent förnybar energi redan 2027.
  • Landet har åtagit sig att plantera stora ytor skog – vilka fungerar som naturliga kolsänkor.
  • FN:s 17:e globala mål för hållbar utveckling som ska förändra världen till 2030 innehåller delmål nummer 7 som är Hållbar energi för alla. Det ska säkerställa att alla har tillgång till tillförlitlig, hållbar och modern energi till en överkomlig kostnad.

Männen värmer sina händer över en eld. Varken deras bod eller motorvägen har ljus. Långt i från alla i Indien har tillgång till el.

Elever gör sina läxor i skenet av en solcellslampa. Innan de hade den kunde de inte göra läxorna efter mörkrets inbrott.

Solceller kan förändra livet.

I soliga Rajasthan ger april till september högst produktion av solel med 8-10 timmar om dagen medan resten av året ger 5-6 timmar om dagen. Eftersom markpriserna i Rajasthan fortfarande är låga på många håll är det för företag som Rays Experts möjligt att köpa stora arealer. Men enligt indisk lag är det inte tillåtet att konvertera jordbruksmark till industrimark, och Kapil Tomar säger att området som Rays Experts köpte 2012 var ”ödemark” utan någon matproduktion.

Med hundratals miljoner indier som fortfarande saknar tillgång till el har landets regering en stor uppgift framför sig. Indien har skrivit under klimatavtalet i Paris och i FN:s nya globala mål finns delmålet som heter Hållbar energi för alla, som även Indien godtagit. Det innebär att samtliga invånare ska ha tillgång till hållbar energi fram till 2030. Nu vill alltså den indiske premiärminsitern snabba på den utvecklingen och solenergi kan förändra miljoner indiers vardag. Runt om i Indien och i andra länder som Bangladesh och i Afrika söder om Sahara revolutionerar enkla solceller människors liv. Solcellsdrivna lampor lyser upp den annars kolsvarta natten runt ekvatorn och hjälper fattiga utan tillgång till el. Kvinnor och flickor kan lättare hålla på med sysslor efter mörkrets inbrott med solcellernas hjälp, och samtidigt känna sig säkrare. Barn och ungdomar kan studera på kvällarna och mobilmaster drivs av solceller. Ofta finansieras solcellerna av mikrolån, som i slutändan blir betydligt billigare än alternativen stearinljus, fotogen och batterier.

 New Delhi satsar på lokaltrafik för att få ner antalet bilar och luftföroreningar i staden.

 

Tuffare läge för affärsmännen

Trots de högsträvande planerna tror inte Rays Experts manager i Rajasthan, Kapil Tomar att Indien blir kvitt sitt kol än på ett tag.

– Både kol och solkraft är viktiga. De fossila bränslena kommer inte att försvinna snabbt, säger han och förklarar att den rådande regeringspolicyn skär ner på bidragen.

– Det var högre bidrag innan och mer skatt nu. Vi är affärsmän och vill givetvis tjäna pengar på vår business men nu är det regeringen som tjänar mest pengar på solkraften.

I den andra av Rays Experts solparker står solpanelerna utplacerade i långa rader och på utrymmet mellan raderna kör en traktor fram och tillbaka med en arbetare som manuellt sprutar vatten på panelerna. Rays Experts växer snabbt som företag och söker sig till nya delstater och även till urbana miljöer som New Delhi, där många företag nu vill ha solceller på sina tak.

– Vi ser att intresset för solceller i städerna ökar. Det är ett billigt sätt för urbana invånare att få el, sammanställer Kapil Tomar.

 

En pressad marknad

Att solkraft efterfrågas allt mer i Indien vet Andreas Modin. Han driver svenska företaget PPAM Solkraft som är involverat i en rad solcellsprojekt i Indien.

Nyligen träffade han Indiens energiminister Piyush Goyal i Stockholm och diskuterade en eventuell solpanelslösning till tunnelbanesystemet i New Delhi. PPAM Solkraft är även involverat i solcellsprojekt till sjukhus på indiska ögruppen Andamanerna och till byggnader i Bangalore. Andreas Modin berättar om en extremt pressad marknad där priserna rasar.

– Det finns många dåliga solcellsanläggningar i Indien. Många har ett kortsiktigt tänk där de inte tänker att det ska löna sig i många år framöver utan bara ett par år, säger han.

I juni rapporterades att priserna på solenergi fallit till rekordlåga nivåer i Indien, och för första gången har sol blivit billigare än kol. Under våren har Indien därför stoppat flera planer på nya kolkraftverk, som skulle motsvarat all kolkraft i Storbritannien.
Men det finns också en oro för att prisraset kan slå ut den inhemska solenergibranschen. Många av de billiga solpanelerna som svämmar över marknaden kommer ifrån Kina. Mellan 2015 – 2016 importerade landet solceller för över cirka 2,34 miljarder dollar – och 84 procent kom från Kina. Kinas dumpning av priser har fått Indiens solproducenter att flera gånger kräva att regeringen tar krafttag mot de kinesiska solpanelerna som lett till allvarliga prisdumpningar.

En kvinna har fått en ny spis som kräver mindre energi och släpper ut mindre luftföroreningar. En stor bov i luftföroreningarna är bristen på klimatsmarta spisar.

 Framtiden badar i ljus

Andreas Modin tror att Indien och samtliga aktörer måste tänka ännu mer närproducerat, och nämner sitt företags dubbelsidiga solpaneler som en energieffektiv lösning.

– Jag tror på en generell energiomställning där produktionen sker nära konsumtionen, säger han.

– Där tar den inte upp mer mark än nödvändigt.

Den gulröda solen sänker sig ner över panelerna i Rajasthans stäpplandskap och det kvarvarande ljuset speglas i de blanka ytorna. Det påminner om en vacker solnedgång vid havet, långt ifrån smoggen i Delhi  – och till skillnad från havet är solen en outsinlig resurs.

Kapil Tomar ser ut över panelerna och konstaterar:

Vi badar i solljus, det gäller bara att utnyttja resursen fullt ut. Det vi ser framför oss är framtiden.

Indien tar täten för klimatet

När Trump och USA klev av klimatavtalet tog Indien på sig den globala ledartröjan. Den akuta bristen på elektricitet och den dåliga luften gör övergången till förnybart och solenergi akut.

Smoggen ligger som ett guldisigt bälte över huvudstaden med 19 miljoner invånare, när flygplanet går ner för landning på Indira Gandhi-flygplatsen. Luften dryper av giftiga partiklar. Den hinduiska ljusfesten Diwali har just avslutats, där invånarna firar med smällare, vilket ytterligare bidrar till dålig luft. Lägg då till alla fordon, fabriker, koleldade hushåll och jordbrukare som eldar avfall som gör att partikelhalten skenar till den grad att Delhiborna helst håller sig inomhus. Redan på flygplasten går människor runt med ansiktsmasker, många hostar och harklar sig, som om det kommit en ny influensa till staden.

– Alla pratar om luften nu, det är det första samtalsämnet som kommer upp, säger taxichauffören som kör oss in till centrala Delhi.

I november deklarerade regeringen ”nödsituation” och skolor stängdes under många dagar då partikelhalten översteg mätinstrumentens kapacitet. PM2,5 partiklar, som anses vara värst, går djupt ner i lungorna och leder till dödliga sjukdomar. De nådde 999, vilket är mer än 16 gånger den säkra gränsen på 60.

Om tio år kommer New Delhi vara den megastad i världen som har flest dödsfall på grund av luftföroreningar.

 

Den dödliga luften

Varje dag dör 80 Delhibor på grund av den dåliga luften och samtidigt som ekonomin eldas på av all billig kol som finns på marknaden. Indien är en av världens största kolproducenter och 69 procent av elen i Indien kommer från fossila källor.

Ändå lever hundratals miljoner människor i Indien fortfarande utan elektricitet och de dagliga elavbrott är vanliga. Det råder en akut brist på elektricitet och samtidigt som den indiska medelklassen växer vill människor ha moderna bekvämligheter som bilar. Bara i Delhi rullar 1400 nya bilar ut på vägarna. Varje dag. Vägnätet är sedan länge överfyllt av cirka nio miljoner fordon som blivit föremål för heta debatter. Landets högsta domstol beslutade nyligen att förbjuda stora dieselslukande bilar från att köra på Delhis gator.

– Människors liv riskeras och ni är bara intresserade av att sälja bilar, sade domaren T. S Thakur till representanter för bilindustrin som motsatt sig förslaget att förbjuda dieselbilar.

Beslutet har sedan hävts för att istället gälla dieselbilar som är över tio år gamla – som totalförbjudits i Delhi. 

Två dagar efter USA backade ut från klimatavtalet, som 2015 undertecknades av 195 länder, lovade den indiske premiärminister Narendra Modi att tillsammans med Frankrike ta upp kampen mot den globala uppvärmingen. Indien vill nu minska utsläppen mer än vad som lovats i klimatavtalet och snabbare ställa om till förnybar energi. Istället för att Indien ska ha 40 procent förnybar energi 2030, så lovade den indiske premiärministern att detta kommer ske redan 2027.

Klimatpåverkan

Indien är fortfarande en av världens största producenter av billigt kol. Regeringen vill fram till 2022 utöka Indiens solenergiproduktion med 100 gigawatt, vilket är 20 gånger mer än dagens produktion.

I Kina dör det varje år 1,4 miljoner människor till följd av luftföroreningar och i Indien 600 000. Om tio år kommer New Delhi ha flest globala dödsfall på grund av luftföroreningar, av alla megastäder i världen. 2025 kommer 32 000 människor att dö enbart i Delhi av att andas förorenad luft. 2050 har den siffran ökat till 52 000 personer om året. Men det är Calcutta som kommer toppa listan.

Fakta utsläpp

Indien är världens tredje största utsläppare av växthusgaser efter Kina och USA, och Indien stod 2015 för knappt sex procent av de globala utsläppen. (Kina 28 procent och USA 16 procent).

Indien upplever redan klimatförändringarna i form av till exempel översvämningar och extrema temperaturer.

Befolkningen

Indiens befolkning på över 1,2 miljarder är ung, hälften är under 25 och ökar snabbt; om några år kommer landet passera Kina som världens folkrikaste stat. 2050 kommer det bo 1,6 miljarder människor i Indien

Antal dödsfall till följd av luftförorening

Kina: 1 350 000

Indien: 650 000

Pakistan: 110 000

Bangladesh: 92 000

Nigeria: 89 000

Ryssland: 67 000

USA: 55 000

Årligen dör 3,3 miljoner människor i världen på grund av luftföroreningar. Den siffran kommer att dubbleras till 6,6 miljoner 2050 om föroreningarna fortsätter att öka.

Solcellsparken ligger långt ut i öknen och producerar mängder med energi.

 

 

Framtiden är grön

Några kameler korsar den dammiga vägen. Landskapet som påminner om stäpp är torrt med taggiga buskar. Vi befinner oss i delstaten Rajasthan i nordvästra Indien. Den relativt låga befolkningsdensiteten och temperaturer på mellan 45 och 50 grader gör delstaten perfekt för landets nya satsning mot solcellsparker. Och det behövs.

Utanför staden Bikaner har företaget Rays Experts byggt två solcellsparker som sammanlagt producerar 100 megawatt energi. I mars 2012 fick Rays Experts som Indiens första solcellspark tillstånd av regeringen att öppna här. Då täckte det fem tunnland, idag spänner området över 200 tunnland. Det är en lång resa hit, vi åker bil genom ödelandskapet i fem timmar från närmaste flygplats för att nå anläggningen som är den största solparken av två.

Manager Kapil Tomar visar runt i kontrollbyggnaden som styr solpanelerna i parken.

– Jag vill arbeta i en växande industri som inte ger ifrån sig föroreningar eller tar slut på naturresurserna, svarar Kapil Tomar på frågan varför han arbetar inom solkraft.

Kapil berättar att solcellsindustrin är en ”lukrativ business” och att framtiden ligger i gröna energikällor.

– Det är något jag stolt kan stå för inför mina barn, säger han.

Männen värmer sina händer över en eld. Varken deras bod eller motorvägen har ljus. Långt i från alla i Indien har tillgång till el.

Elever gör sina läxor i skenet av en solcellslampa. Innan de hade den kunde de inte göra läxorna efter mörkrets inbrott.

Solceller kan förändra livet.

I soliga Rajasthan ger april till september högst produktion av solel med 8-10 timmar om dagen medan resten av året ger 5-6 timmar om dagen. Eftersom markpriserna i Rajasthan fortfarande är låga på många håll är det för företag som Rays Experts möjligt att köpa stora arealer. Men enligt indisk lag är det inte tillåtet att konvertera jordbruksmark till industrimark, och Kapil Tomar säger att området som Rays Experts köpte 2012 var ”ödemark” utan någon matproduktion.

Med hundratals miljoner indier som fortfarande saknar tillgång till el har landets regering en stor uppgift framför sig. Indien har skrivit under klimatavtalet i Paris och i FN:s nya globala mål finns delmålet som heter Hållbar energi för alla, som även Indien godtagit. Det innebär att samtliga invånare ska ha tillgång till hållbar energi fram till 2030. Nu vill alltså den indiske premiärminsitern snabba på den utvecklingen och solenergi kan förändra miljoner indiers vardag. Runt om i Indien och i andra länder som Bangladesh och i Afrika söder om Sahara revolutionerar enkla solceller människors liv. Solcellsdrivna lampor lyser upp den annars kolsvarta natten runt ekvatorn och hjälper fattiga utan tillgång till el. Kvinnor och flickor kan lättare hålla på med sysslor efter mörkrets inbrott med solcellernas hjälp, och samtidigt känna sig säkrare. Barn och ungdomar kan studera på kvällarna och mobilmaster drivs av solceller. Ofta finansieras solcellerna av mikrolån, som i slutändan blir betydligt billigare än alternativen stearinljus, fotogen och batterier.

 New Delhi satsar på lokaltrafik för att få ner antalet bilar och luftföroreningar i staden.

 

Tuffare läge för affärsmännen

Trots de högsträvande planerna tror inte Rays Experts manager i Rajasthan, Kapil Tomar att Indien blir kvitt sitt kol än på ett tag.

– Både kol och solkraft är viktiga. De fossila bränslena kommer inte att försvinna snabbt, säger han och förklarar att den rådande regeringspolicyn skär ner på bidragen.

– Det var högre bidrag innan och mer skatt nu. Vi är affärsmän och vill givetvis tjäna pengar på vår business men nu är det regeringen som tjänar mest pengar på solkraften.

I den andra av Rays Experts solparker står solpanelerna utplacerade i långa rader och på utrymmet mellan raderna kör en traktor fram och tillbaka med en arbetare som manuellt sprutar vatten på panelerna. Rays Experts växer snabbt som företag och söker sig till nya delstater och även till urbana miljöer som New Delhi, där många företag nu vill ha solceller på sina tak.

– Vi ser att intresset för solceller i städerna ökar. Det är ett billigt sätt för urbana invånare att få el, sammanställer Kapil Tomar.

 

En pressad marknad

Att solkraft efterfrågas allt mer i Indien vet Andreas Modin. Han driver svenska företaget PPAM Solkraft som är involverat i en rad solcellsprojekt i Indien.

Nyligen träffade han Indiens energiminister Piyush Goyal i Stockholm och diskuterade en eventuell solpanelslösning till tunnelbanesystemet i New Delhi. PPAM Solkraft är även involverat i solcellsprojekt till sjukhus på indiska ögruppen Andamanerna och till byggnader i Bangalore. Andreas Modin berättar om en extremt pressad marknad där priserna rasar.

– Det finns många dåliga solcellsanläggningar i Indien. Många har ett kortsiktigt tänk där de inte tänker att det ska löna sig i många år framöver utan bara ett par år, säger han.

I juni rapporterades att priserna på solenergi fallit till rekordlåga nivåer i Indien, och för första gången har sol blivit billigare än kol. Under våren har Indien därför stoppat flera planer på nya kolkraftverk, som skulle motsvarat all kolkraft i Storbritannien.
Men det finns också en oro för att prisraset kan slå ut den inhemska solenergibranschen. Många av de billiga solpanelerna som svämmar över marknaden kommer ifrån Kina. Mellan 2015 – 2016 importerade landet solceller för över cirka 2,34 miljarder dollar – och 84 procent kom från Kina. Kinas dumpning av priser har fått Indiens solproducenter att flera gånger kräva att regeringen tar krafttag mot de kinesiska solpanelerna som lett till allvarliga prisdumpningar.

En kvinna har fått en ny spis som kräver mindre energi och släpper ut mindre luftföroreningar. En stor bov i luftföroreningarna är bristen på klimatsmarta spisar.

 Framtiden badar i ljus

Andreas Modin tror att Indien och samtliga aktörer måste tänka ännu mer närproducerat, och nämner sitt företags dubbelsidiga solpaneler som en energieffektiv lösning.

– Jag tror på en generell energiomställning där produktionen sker nära konsumtionen, säger han.

– Där tar den inte upp mer mark än nödvändigt.

Den gulröda solen sänker sig ner över panelerna i Rajasthans stäpplandskap och det kvarvarande ljuset speglas i de blanka ytorna. Det påminner om en vacker solnedgång vid havet, långt ifrån smoggen i Delhi  – och till skillnad från havet är solen en outsinlig resurs.

Kapil Tomar ser ut över panelerna och konstaterar:

Vi badar i solljus, det gäller bara att utnyttja resursen fullt ut. Det vi ser framför oss är framtiden.

Klimatavtalet

  • 2015 skrev 195 länder skrev under klimatavtalet i Paris där man lovade minska utsläpp av växthusgas, och att uppvärmningen ska begränsas till under 2 grader.
  • De mest utsatta länderna ska få ekonomisk hjälp av de rikare länderna att klara klimatomställningen: från 2020 och fem år framåt ska de rika länderna bidra med 100 miljarder dollar per år.
  • Premiärminister Narendra Modi lovade den 3 juni 2017 att tillsammans med Frankrike ta täten för världens klimat och att landet ska ha 40 procent förnybar energi redan 2027.
  • Landet har åtagit sig att plantera stora ytor skog – vilka fungerar som naturliga kolsänkor.
  • FN:s 17:e globala mål för hållbar utveckling som ska förändra världen till 2030 innehåller delmål nummer 7 som är Hållbar energi för alla. Det ska säkerställa att alla har tillgång till tillförlitlig, hållbar och modern energi till en överkomlig kostnad.
Share This