Oskuldslöfte i utbyte mot betalda studier

I en sydafrikansk region där nästan var fjärde tjej blir mamma i tonåren och där 40 procent av befolkningen har hiv, har den gamla traditionen att oskuldstesta flickor gjort stark comeback. Nu lockas den som väljer avhållsamhet med att få sina studier betalda – trots kvinnoorganisationernas protester.

Text: Sara Assarsson
Foto: John Wessels
7 oktober 2016

18-åriga Thembelihle Shembe växte upp i Mhubeni i sydafrikanska KwaZulu-Natal, ett område hårt drabbat av hiv. För tre år sedan gav hon ett kyskhetslöfte, och har förbundit sig att inte ha någon sexuell relation förrän hon gifter sig. ”Jag vill vara en förebild för flickorna i min hemby,” säger Thembelihle som läser till elektroingenjör i Durban.

 

Det här gör jag för min egen skull. Ingen har tvingat mig. Många säger att vi som väljer att inte ha pojkvän går miste om någonting. Men vi stödjer varandra, då är det lättare att säga nej.”

18-åriga Thembelihle Shembe sveper ett mönstrat tygstycke om sina bara bröst. Runt halsen bär hon plastpärlor i orange, vitt och grönt. Den traditionella utstyrseln bär hon vid speciella högtider, eller som nu, när hon träffar sina vänner för att träna inför den årliga Reed Dance-festivalen vid det kungliga palatset i KwaZulu-Natal.

Thembelihle har avgett ett löfte att inte ha någon sexuell relation förrän hon gifter sig. Ett par gånger i månaden åker hon till hembyn Mhubeni för att genomgå ett så kallat oskuldstest. En äldre kvinna i byn undersöker flickornas underliv efter tecken på samlag.

– När flickorna når puberteten lär vi dem värdet av att vara oskuld. Vi skyddar dem från oönskade graviditeter och hjälper dem att fokusera på sina studier, förklarar Mngadi Busiswe som har ett trettiotal flickor och unga kvinnor ”under sitt beskydd.”

15-åriga Busiswa Mdletshe (i blå jacka) är en av ett fyrtiotal tonåringar i byn Mhubeni, Sydafrika, som har avgett ett kyskhetslöfte. Ett par gånger i månaden genomgår hon ett så kallat oskuldstest där en äldre kvinna undersöker hennes underliv efter tecken på samlag. ”Jag gör det för att skydda mig själv,” förklarar hon.

 

DE OMDISKUTERADE oskuldstesterna skapade rubriker i januari när borgmästaren i uThukela-distriktet i KwaZulu-Natal annonserade att kvinnor som väljer avhållsamhet kan få sina studier betalda. Hittills har 16 kvinnor fått det kontroversiella jungfrustipendiet. För att behålla det måste kvinnorna genomgå regelbundna oskuldstester, något som har väckt stark kritik från kvinnoorganisationer.

– Att säga att det är frivilligt är rent nonsens. En ung kvinna som bor hemma har inte möjlighet att gå emot sina föräldrars vilja. Kan man då tala om att hon går med på det frivilligt? Nej, det här handlar om att kontrollera kvinnor och kvinnors sexualitet, säger Nonhlanhla Mokwena från organisationen POWA.

– Genom att tvinga kvinnor att genomgå oskuldstester för att få möjlighet att studera, då tar vi ifrån dem rättigheten att få en utbildning. Och det här händer i ett land som Sydafrika, där en ung kvinna löper större risk att bli våldtagen än att få en utbildning!

Men för kvinnorna i Mhubeni, ett litet samhälle ombäddat av gröna kullar, handlar kyskhet inte om ekonomiska incitament. Mngadi Busiswe förklarar att kyskhetsidealet har funnits länge inom zulukulturen men att traditionen höll på att dö ut. När Sydafrika drabbades av hiv-epidemin i slutet av 1980-talet beslutade Zulufolkets kung Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu att återinföra sedvänjan. Nu uppmuntras unga kvinnor att avhålla sig från sex tills de gifter sig.

– Det är något vackert. Jungfrurna är vår nations blommor, säger Mngadi Busiswe som själv avlade ett kyskhetslöfte som ung.

Reed Dance-festivalen

Reed Dance-festivalen, eller Umkhosi woMhlanga, hålls vid det kungliga palatset i Nongoma i september varje år. Traditionellt väljer kungen en ny gemål bland de tusentals kvinnor som deltar. För att delta i ceremonin måste kvinnorna genomgå ett oskuldstest. Under ceremonin dansar kvinnorna barbröstade för kungen, och bär vass (därav namnet, reed dance). Ceremonin återinfördes av av Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu 1991 för att uppmuntra kvinnor att senarelägga sexdebuten, och därmed förhindra spridningen av hiv.

Unga kvinnor i uThukela-distriktet i KwaZulu-Natal tränar traditionell dans inför sitt framförande på Reed Dance-festivalen. Ceremonin hålls i september varje år, och förra året deltog omkring 25 000 kvinnor.

 

EN KVINNA som är ”orörd” anses vara en god och trogen hustru, berättar hon. När ett par gifter sig, betalar mannen lobola till kvinnans familj. Hur mycket mannen betalar beror på kvinnans utbildning, sociala status – och om hon är oskuld. Traditionellt förhandlas lobola i form av boskap och den präktigaste boskapen tillfaller brudens mamma.

– Vi kallar den jungfru-kon, säger Thokozile Madonda vars 14-åriga dotter nyligen avlagt ett kyskhetslöfte.

– Hon är min ängel, säger hon, lägger armen om dotters axlar och fortsätter:

– Jag är glad att hon väljer att inte ha en pojkvän förrän hon är vuxen. Det är så många flickor som blir gravida vilket leder till utanförskap och fattigdom.

Nästan var fjärde kvinna i regionen föder barn redan i tonåren. Distriktet KwaZulu-Natal är också hårdare drabbat av hiv och aids än andra provinser i Sydafrika. Arbetslösheten är hög, och torkan som har drabbat hela södra Afrika är kännbar även här. Skördarna sviker och det blir mindre pengar över till annat när familjerna tvingas köpa det majsmjöl som de annars odlar.

Hiv i Sydafrika

Sydafrika är ett av de länder som är värst drabbat av hiv och aids. Drygt sex miljoner sydafrikaner lever med viruset, och omkring 200 000 människor dör varje år i hiv- och aids-relaterade sjukdomar. I provinsen KwaZulu-Natal, där en femtedel av befolkningen bor, bär 40 procent på hiv-smitta.

 

uThukela-distriktet i KwaZulu-Natal skapade rubriker i januari när borgmästaren annonserade att kvinnor som väntade med sexdebuten kan få sina studier betalda. Traditionen att uppmuntra kvinnor att inte ha sex förrän de gifter sig återupptogs i början av 1990-talet som ett led i kampen mot hiv-epidemin.

 

– MÅNGA KILLAR försöker övertala tjejerna att ha sex. De köper kläder och ”airtime” [kredit till kontantkort]. Det är svårt att stå emot, säger Thembelihle Shembe som läser till elektroingenjör i Durban.

För henne handlar kyskhet om ett personligt val. Men tillägger:

– Självklart är det även pojkarnas ansvar. Men att få dem att avstå sex kommer aldrig att hända, säger hon och skakar på huvudet.

Pojkarnas och männens ansvar diskuteras sällan. I stället är det kvinnorna som förväntas ta ansvar för att spridningen av hiv stoppas. Våldtäkt och andra former av sexuellt våld är vanligt. Vilket stöd finns för unga kvinnor som utsätts för sexövergrepp?

– Om vi upptäcker att en kvinna har blivit utsatt för sexuellt våld så anmäler vi det till vår kung. Jungfrurna tillhör honom, säger Mngadi Busiswe.

– Skadorna som uppstår vid samlag växer igen. En kvinna som har blivit utsatt för våld kan naturligtvis bli jungfru igen.

Oskuldstesterna kritiseras för att vara integritetskränkande. Men studenten Thembelihle Shembe ser det inte så:

– Nej, det är snarare befriande. Vi riskerar inte att få dåligt rykte, utan det är de som inte väljer att testa sig som får stå med skammen, säger hon.

Share This