Kenya: Läkarna som trotsar terrorn

De åker till platser som andra lämnar. Läkarna i organisationen Safari Doctors tar stora risker för att ge folk i terrorhotade byar i östra Kenya medicinsk hjälp.

Vid tvåtiden på natten är båten fullastad med mediciner och lämnar bryggan på ön Shela i Lamu. Besättningen hissar segel och strax innan soluppgång syns byn Kiangwe som en prick vid horisonten. Här på fastlandet, mitt i länet Lamu i östra Kenya, har hotet från den somaliska extremistiska gruppen Al Shabaab förstört infrastrukturen och hindrat både myndigheter och biståndsorganisationer från att leverera samhällsservice och hjälp.

Sjuksköterskan Kalu Harrison från Safari Doctors sorterar medicinerna och ger instruktioner till sitt arbetslag innan lådor med vacciner, tabletter och medicinsk utrustning tas ombord i en motorbåt och fraktas i land. På den vita stranden står representanter från lokalbefolkningen för att ta emot hjälpen. Kiangwe är en av sex byar i Lamu som sjuksköterskan Kalu och hans kollegor gör regelbundna besök till. Men att ta sig runt här är allt annat än enkelt. Lamu är det enda länet i Kenya som har mindre än en kilometer asfalterad väg, och säkerhetssituationen gör jobbet både farligt och tidskrävande.

– Just nu är det för riskabelt att ta landsvägen och därför seglar vi. Du måste alltid vara beredd på att oväntade händelser kan inträffa. Idag är det lugnt här, imorgon kan situationen vara helt annorlunda, säger Kalu.

 

Fyra timmar till doktorn

I skuggan av ett träd öppnar Kalu en låda med vacciner och snart samlas ett femtiotal kvinnor för att vaccinera sina barn. I en övergiven byggnad, som tidigare tillhörde det kenyanska försvaret, lägger tandläkaren Madina Mudeizi ut arbetsutrustningen i en tom fönsterkarm. Hon tar på sig munskyddet och välkomnar den första patienten. I rummet bredvid sitter doktor Nassir Ali Shaban och tar emot patienter för grundläggande hälsokontroll, och i den andra ändan av rummet har ett dammigt hörn blivit ett apotek. Från Kiangwe tar det nästan fyra timmar med båt till närmaste sjukhus – en resa som ytterst få har råd med.
– Jag är här med mina fyra barn idag. Den minsta har diarré och feber. Malaria är alltid ett problem. Jag kommer inte ihåg när jag var hos doktorn sist. Hjälpen vi får här är ovärderlig, säger Esha Omar (30).

Sjuksyster Kalu (i blått), tandläkaren Medina och sjuksysterstudenten Tony förbereder medicinen som snart ska fraktas i land. Teamet anländer till land runt halv åtta på morgonen till deras första stopp på den fyra dagars långa resan.

Hämnd för militär närvaro

Länet Lamu som gränsar till Somalia i nordöst har varit utsatt för terrorattacker i många år. Den 27 juni i år dog åtta personer när en bomb gick av i Kiunga, nära den somaliska gränsen. Den 8 juli blev nio män halshuggna i området Pandaguo. Den 6 september kidnappades fyra personer från sina hem och dödades i Hindi i västra Lamu. Den islamistiska terrorgruppen Al-Shabaab säger sig ligga bakom mer än 100 attacker i Kenya sedan 2011, enligt en rapport från nyhetsbyrån Associated Press (AP). Attacken mot universitetet i Garissa den 2 april 2015 var en av de största. Då togs 700 studenter gisslan: 148 dödades och ett hundratal skadades. De flesta händelserna har inträffat i områden nära den somaliska gränsen, majoriteten på fastlandet i Lamu. Attackerna sägs vara hämnd för att Kenya år 2011 började skicka soldater till Somalia, där de ingår i den Afrikanska unionens (AU) insatsstyrka som försöker bekämpa Al-Shabaab. Kenya är ett av fem afrikanska länder som har skickat trupper för att hjälpa den sköra regeringen i Somalia.

 

Turas om att sova

Områden i Lamu som en gång var eftertraktade turistmål har idag övergivits. På fastlandet har skolor och kliniker blivit militärbaser för det kenyanska försvaret, och på många håll bor lokalbefolkningen helt utan tillgång till sjukvård. I flera områden har också skolorna stängt. I juli i år fick fem skolor i Basuba i East Lamu stänga då lärarna flydde området. I byn Kiangwe lever många med rädsla.

– Den kritiska säkerhetssituationen gör livet svårt. Vissa perioder måste vi turas om att sova. Vi behöver vapen för att försvara oss och det hoppas jag myndigheterna hjälper oss med, säger Salim Salat, som är född och uppvuxen i Kiangwe.

Lamu

Lamu ligger längs med Kenyas kust, nordöst från Mombasa, nära gränsen till Somalia. Skärgården är känd för att ha varit en av de första hamnarna, och här finns ett av UNESCO’s världsarv. Merparten av befolkningen är muslimer.
Sedan början på 2010-talet har området till och från varit under hot från terroristgruppen Al Shabaab, baserade i Somalia, och under våren 2017 har det skett dåd på land.

Grundaren av Safari Doctors, Umra Omar, i samtal med en patient på ön Pate, Lamu.

Organisationer stänger dörrarna

Medan turismen har börjat återhämta sig på öarna efter flera attacker år 2014, är situationen osäker på fastlandet. Flera biståndsorganisationer har varit tvungna att i perioder avbryta sitt arbete. Många har stängt för gott. World Concern är en av dem.

– Den svåra säkerhetssituationen var en av huvudorsakerna till att vi avslutade arbetet i Lamu. Idag fokuserar vi på andra områden, men om situationen förbättras hoppas vi kunna starta igen, säger Cathy Herholdt, marknads- och kommunikationsdirektör för World Concern.

Lamu Animal Welfare Clinic är en annan organisation som har påverkats starkt av situationen.

De höll stängt i över två år, men har nu öppnat dörrarna igen.

– Både vår veterinär och hans assistent vägrade att komma till jobbet på grund av att de kände sig hotade, så i juli 2014 var vi tvungna att avsluta verksamheten. Idag är vi tillbaka igen, men den osäkra situationen i Lamu gör arbetet enormt krävande, säger grundaren av organisationen, Richarde Traeger.

 

Prisbelönad

En av Safari Doctors grundare, Umra Omar, är en lokal hjälte hemma i Lamu. Tvåbarnsmamman och entreprenören är född och uppvuxen på ön Paté och är i dag internationellt känd. Medan många organisationer har lämnat Lamu jobbar Omar och hennes arbetslag hårt för att ge livsviktig sjukvård till folket. Hon har korats till en av de 100 mest inflytelserika personerna under 40 år i Afrika, och var i fjol en av tio personer som CNN utnämnde till hjältar – ”hero” – och belönades med 10 000 dollar för sitt arbete. I november reser hon till Sydafrika för att ta emot ett pris från Inaugural African Leaders for Change.

Omar var en ambitiös elev i skolan. Hon blev tilldelad flera stora stipendier som säkrade henne studieplatser vid utländska universitet. Efter avslutade studier flyttade hon till New York och snart levde hon ett tryggt familjeliv tillsammans med sin man och deras barn. Framtiden verkade lovande, men något kändes väldigt fel.

– Jag gick till jobbet, fick lön och gick till jobbet igen. Livet hade blivit ett hamsterhjul och jag började fundera på vad jag verkligen ville med livet, säger Omar när vi träffar henne i barndomshemmet i Lamu.

En semesterresa till hennes hemtrakter förändrade allt. Hon fick höra om organisationen Sailing Doctors, som av säkerhetsskäl blivit tvungna att lämna Lamu. Tillsammans med personer som tidigare arbetat i Sailing Doctors upprättade hon Safari Doctors, och bytte hemmet i New York mot en osäker framtid i hemlandet. Tillsammans med sjuksköterskan Kalu jobbade hon dygnet runt för att bygga upp den nya organisationen.

– Säkerhetssituationen och den dåliga infrastrukturen skapar stora hinder. Myndigheterna är frånvarande och det är stora avstånd mellan byar och hälsocenter.

– Utan Kalu hade detta aldrig varit möjligt. Han är den mest orädda sjuksköterskan jag känner, säger Omar.

Kalu Harrison har varit med Safari Doctors sedan starten 2015. Han har många års erfarenhet med att förse terrorutsatta byar på landsbygden med medicinsk hjälp.

Här undersöker Kalu Harrison en liten pojke, medan andra tittar på. Kalu har varit med från starten 2015 i Safari Doctors.

Uppsökt av terrorister

Kalu, som tidigare var anställd av myndigheterna, har många års erfarenhet med att ge medicinsk hjälp i osäkra områden. Han reser ofta med motorcykel och för inte så länge sedan fick han veta att Al-Shabaab var på jakt efter honom.

– De letade efter mig men jag har ingen aning om varför. Jag misstänker att de är på jakt efter en sjuksköterska. De har ofta skadade medlemmar och behöver en kunnig person som kan ge vård, säger Kalu. Händelser som denna har aldrig hindrat honom från att utföra det jobb han gör.

– Jag har aldrig varit rädd. Jag gör bara mitt jobb och det är att hjälpa de som behöver hjälpen mest. Vissheten om att barn får vaccin och att vi hjälper folk i nöd är den största glädjen i mitt liv, säger han.

 

Ett ekonomiskt pussel

Idag är Kalu en av nio anställda och många volontärer i Safari Doctors som når ut till tusentals människor varje år. Men vägen hit har varit svår och arbetet är fortfarande krävande.

– Starten var oerhört utmanande, men jag kände så starkt att jag funnit mitt kall i livet, eller att kallet hittat mig, säger Omar och ler.

Idag driver hon organisationen med hjälp av donationer från både Kenya och utlandet.

– Kenya Air ser till att läkemedlen kommer fram och vi får viktig hjälp från en norsk familj som har stort förtroende för det arbete vi gör. Safari Doctors är som ett enda stort pussel och vi kämpar fortfarande för att få alla bitarna på plats, säger Omar.

Vid tvåtiden på eftermiddagen börjar köerna på kliniken i Kiangwe att avta. Så snart alla barn vaccinerats och medicinlådorna är tomma är det dags att åka vidare. Besättningen på båten «Lamu» seglar vidare och några timmar senare tas nya lådor i land och en annan övergiven byggnad blir för några timmar till klinik. När solen går ned över Lamu är teamet klara för en natt i segelbåten. Innan soluppgång nästa dag är seglet uppe igen och snart faktas mediciner i land på en annan plats, i en annan by.

– Jag har ett fantastiskt team som jag kallar för min familj. Utan dem hade detta aldrig varit möjligt. Det här skeppet kan jag inte segla ensam, säger Omar.

Om journalisten

Sofi Lundin är fotograf och journalist baserad i Uganda, utbildad antropolog och med i Journalister Utan Gränser. 2017 blev hon en av tio i Adobes Rising Stars of Photography, och hon figurerar i flera internationella medier med sina reportage från östra Afrika.

Läkarna som trotsar terrorn

De åker till platser som andra lämnar. Läkarna i organisationen Safari Doctors tar stora risker för att ge folk i terrorhotade byar i östra Kenya medicinsk hjälp.

Vid tvåtiden på natten är båten fullastad med mediciner och lämnar bryggan på ön Shela i Lamu. Besättningen hissar segel och strax innan soluppgång syns byn Kiangwe som en prick vid horisonten. Här på fastlandet, mitt i länet Lamu i östra Kenya, har hotet från den somaliska extremistiska gruppen Al Shabaab förstört infrastrukturen och hindrat både myndigheter och biståndsorganisationer från att leverera samhällsservice och hjälp.

Sjuksköterskan Kalu Harrison från Safari Doctors sorterar medicinerna och ger instruktioner till sitt arbetslag innan lådor med vacciner, tabletter och medicinsk utrustning tas ombord i en motorbåt och fraktas i land. På den vita stranden står representanter från lokalbefolkningen för att ta emot hjälpen. Kiangwe är en av sex byar i Lamu som sjuksköterskan Kalu och hans kollegor gör regelbundna besök till. Men att ta sig runt här är allt annat än enkelt. Lamu är det enda länet i Kenya som har mindre än en kilometer asfalterad väg, och säkerhetssituationen gör jobbet både farligt och tidskrävande.

– Just nu är det för riskabelt att ta landsvägen och därför seglar vi. Du måste alltid vara beredd på att oväntade händelser kan inträffa. Idag är det lugnt här, imorgon kan situationen vara helt annorlunda, säger Kalu.

 

Fyra timmar till doktorn

I skuggan av ett träd öppnar Kalu en låda med vacciner och snart samlas ett femtiotal kvinnor för att vaccinera sina barn. I en övergiven byggnad, som tidigare tillhörde det kenyanska försvaret, lägger tandläkaren Madina Mudeizi ut arbetsutrustningen i en tom fönsterkarm. Hon tar på sig munskyddet och välkomnar den första patienten. I rummet bredvid sitter doktor Nassir Ali Shaban och tar emot patienter för grundläggande hälsokontroll, och i den andra ändan av rummet har ett dammigt hörn blivit ett apotek. Från Kiangwe tar det nästan fyra timmar med båt till närmaste sjukhus – en resa som ytterst få har råd med.
– Jag är här med mina fyra barn idag. Den minsta har diarré och feber. Malaria är alltid ett problem. Jag kommer inte ihåg när jag var hos doktorn sist. Hjälpen vi får här är ovärderlig, säger Esha Omar (30).

Lamu

Lamu ligger längs med Kenyas kust, nordöst från Mombasa, nära gränsen till Somalia. Skärgården är känd för att ha varit en av de första hamnarna, och här finns ett av UNESCO’s världsarv. Merparten av befolkningen är muslimer.
Sedan början på 2010-talet har området till och från varit under hot från terroristgruppen Al Shabaab, baserade i Somalia, och under våren 2017 har det skett dåd på land.

Sjuksyster Kalu (i blått), tandläkaren Medina och sjuksysterstudenten Tony förbereder medicinen som snart ska fraktas i land. Teamet anländer till land runt halv åtta på morgonen till deras första stopp på den fyra dagars långa resan.

Hämnd för militär närvaro

Länet Lamu som gränsar till Somalia i nordöst har varit utsatt för terrorattacker i många år. Den 27 juni i år dog åtta personer när en bomb gick av i Kiunga, nära den somaliska gränsen. Den 8 juli blev nio män halshuggna i området Pandaguo. Den 6 september kidnappades fyra personer från sina hem och dödades i Hindi i västra Lamu. Den islamistiska terrorgruppen Al-Shabaab säger sig ligga bakom mer än 100 attacker i Kenya sedan 2011, enligt en rapport från nyhetsbyrån Associated Press (AP). Attacken mot universitetet i Garissa den 2 april 2015 var en av de största. Då togs 700 studenter gisslan: 148 dödades och ett hundratal skadades. De flesta händelserna har inträffat i områden nära den somaliska gränsen, majoriteten på fastlandet i Lamu. Attackerna sägs vara hämnd för att Kenya år 2011 började skicka soldater till Somalia, där de ingår i den Afrikanska unionens (AU) insatsstyrka som försöker bekämpa Al-Shabaab. Kenya är ett av fem afrikanska länder som har skickat trupper för att hjälpa den sköra regeringen i Somalia.

 

Turas om att sova

Områden i Lamu som en gång var eftertraktade turistmål har idag övergivits. På fastlandet har skolor och kliniker blivit militärbaser för det kenyanska försvaret, och på många håll bor lokalbefolkningen helt utan tillgång till sjukvård. I flera områden har också skolorna stängt. I juli i år fick fem skolor i Basuba i East Lamu stänga då lärarna flydde området. I byn Kiangwe lever många med rädsla.

– Den kritiska säkerhetssituationen gör livet svårt. Vissa perioder måste vi turas om att sova. Vi behöver vapen för att försvara oss och det hoppas jag myndigheterna hjälper oss med, säger Salim Salat, som är född och uppvuxen i Kiangwe.

Grundaren av Safari Doctors, Umra Omar, i samtal med en patient på ön Pate, Lamu.

Organisationer stänger dörrarna

Medan turismen har börjat återhämta sig på öarna efter flera attacker år 2014, är situationen osäker på fastlandet. Flera biståndsorganisationer har varit tvungna att i perioder avbryta sitt arbete. Många har stängt för gott. World Concern är en av dem.

– Den svåra säkerhetssituationen var en av huvudorsakerna till att vi avslutade arbetet i Lamu. Idag fokuserar vi på andra områden, men om situationen förbättras hoppas vi kunna starta igen, säger Cathy Herholdt, marknads- och kommunikationsdirektör för World Concern.

Lamu Animal Welfare Clinic är en annan organisation som har påverkats starkt av situationen.

De höll stängt i över två år, men har nu öppnat dörrarna igen.

– Både vår veterinär och hans assistent vägrade att komma till jobbet på grund av att de kände sig hotade, så i juli 2014 var vi tvungna att avsluta verksamheten. Idag är vi tillbaka igen, men den osäkra situationen i Lamu gör arbetet enormt krävande, säger grundaren av organisationen, Richarde Traeger.

 

Prisbelönad

En av Safari Doctors grundare, Umra Omar, är en lokal hjälte hemma i Lamu. Tvåbarnsmamman och entreprenören är född och uppvuxen på ön Paté och är i dag internationellt känd. Medan många organisationer har lämnat Lamu jobbar Omar och hennes arbetslag hårt för att ge livsviktig sjukvård till folket. Hon har korats till en av de 100 mest inflytelserika personerna under 40 år i Afrika, och var i fjol en av tio personer som CNN utnämnde till hjältar – ”hero” – och belönades med 10 000 dollar för sitt arbete. I november reser hon till Sydafrika för att ta emot ett pris från Inaugural African Leaders for Change.

Omar var en ambitiös elev i skolan. Hon blev tilldelad flera stora stipendier som säkrade henne studieplatser vid utländska universitet. Efter avslutade studier flyttade hon till New York och snart levde hon ett tryggt familjeliv tillsammans med sin man och deras barn. Framtiden verkade lovande, men något kändes väldigt fel.

– Jag gick till jobbet, fick lön och gick till jobbet igen. Livet hade blivit ett hamsterhjul och jag började fundera på vad jag verkligen ville med livet, säger Omar när vi träffar henne i barndomshemmet i Lamu.

En semesterresa till hennes hemtrakter förändrade allt. Hon fick höra om organisationen Sailing Doctors, som av säkerhetsskäl blivit tvungna att lämna Lamu. Tillsammans med personer som tidigare arbetat i Sailing Doctors upprättade hon Safari Doctors, och bytte hemmet i New York mot en osäker framtid i hemlandet. Tillsammans med sjuksköterskan Kalu jobbade hon dygnet runt för att bygga upp den nya organisationen.

– Säkerhetssituationen och den dåliga infrastrukturen skapar stora hinder. Myndigheterna är frånvarande och det är stora avstånd mellan byar och hälsocenter.

– Utan Kalu hade detta aldrig varit möjligt. Han är den mest orädda sjuksköterskan jag känner, säger Omar.

Kalu Harrison har varit med Safari Doctors sedan starten 2015. Han har många års erfarenhet med att förse terrorutsatta byar på landsbygden med medicinsk hjälp.

Här undersöker Kalu Harrison en liten pojke, medan andra tittar på. Kalu har varit med från starten 2015 i Safari Doctors.

Uppsökt av terrorister

Kalu, som tidigare var anställd av myndigheterna, har många års erfarenhet med att ge medicinsk hjälp i osäkra områden. Han reser ofta med motorcykel och för inte så länge sedan fick han veta att Al-Shabaab var på jakt efter honom.

– De letade efter mig men jag har ingen aning om varför. Jag misstänker att de är på jakt efter en sjuksköterska. De har ofta skadade medlemmar och behöver en kunnig person som kan ge vård, säger Kalu. Händelser som denna har aldrig hindrat honom från att utföra det jobb han gör.

– Jag har aldrig varit rädd. Jag gör bara mitt jobb och det är att hjälpa de som behöver hjälpen mest. Vissheten om att barn får vaccin och att vi hjälper folk i nöd är den största glädjen i mitt liv, säger han.

 

Ett ekonomiskt pussel

Idag är Kalu en av nio anställda och många volontärer i Safari Doctors som når ut till tusentals människor varje år. Men vägen hit har varit svår och arbetet är fortfarande krävande.

– Starten var oerhört utmanande, men jag kände så starkt att jag funnit mitt kall i livet, eller att kallet hittat mig, säger Omar och ler.

Idag driver hon organisationen med hjälp av donationer från både Kenya och utlandet.

– Kenya Air ser till att läkemedlen kommer fram och vi får viktig hjälp från en norsk familj som har stort förtroende för det arbete vi gör. Safari Doctors är som ett enda stort pussel och vi kämpar fortfarande för att få alla bitarna på plats, säger Omar.

Vid tvåtiden på eftermiddagen börjar köerna på kliniken i Kiangwe att avta. Så snart alla barn vaccinerats och medicinlådorna är tomma är det dags att åka vidare. Besättningen på båten «Lamu» seglar vidare och några timmar senare tas nya lådor i land och en annan övergiven byggnad blir för några timmar till klinik. När solen går ned över Lamu är teamet klara för en natt i segelbåten. Innan soluppgång nästa dag är seglet uppe igen och snart faktas mediciner i land på en annan plats, i en annan by.

– Jag har ett fantastiskt team som jag kallar för min familj. Utan dem hade detta aldrig varit möjligt. Det här skeppet kan jag inte segla ensam, säger Omar.

Om journalisten

Sofi Lundin är fotograf och journalist baserad i Uganda, utbildad antropolog och med i Journalister Utan Gränser. 2017 blev hon en av tio i Adobes Rising Stars of Photography, och hon figurerar i flera internationella medier med sina reportage från östra Afrika.

Share This