Zimbabwe

”Förhoppningar om demokratisk utveckling har grusats”

Medieinstitutet Fojo jobbar med att stärka och utveckla journalistik i Zimbabwe, men pressfriheten har förbättrats marginellt sedan diktaturåren. ”Hur skulle det se ut om inte vi gjorde något”, frågar sig organisationen.

Zimbabwe rankas på plats 126 av 180 i Reporter utan gränsers lista över pressfriheten i världen. En dyster placering som inte nämnvärt förbättrats sedan diktatorn Robert Mugabes tid.

Till viss del har landets nuvarande president Emmerson Mnangagwa lättat något på censuren, men det finns många vittnesmål om trakasserier och attacker mot journalister de senaste åren. Under covid-19-pandemin har inget annat land i Afrika söder om Sahara gripit lika många journalister som Zimbabwe.

Medieinstitutet Fojo är en del av Linnéuniversitet och ger kurser till svenska journalister, men har även en internationell del med målet att stärka och utveckla journalistiken i länder med bristfällig demokrati och pressfrihet. De tre länder som Fojo fokuserar mest på är Zimbabwe, Etiopien och Myanmar.

I Zimbabwe arbetar Fojo med ett tiotal lokala partners, till exempel landets journalistförbund, Zimbabwe Union of Journalist, och chefredaktörernas intresseorganisation, Zimbabwe National Editors Forum, och även Magamba TV, som gör satir för att skapa dialog om demokrati och yttrandefrihet.

– Vår roll är att stödja våra partners så att de i sin tur kan ge stöd och kunskap till journalister i landet, säger Kajsa Törnroth, tidigare internationell projektledare för Zimbabwe och nu senior rådgivare på Fojo.

“Om inte vi genomförde insatser som stärker journalisterna, hur skulle det se ut då?”

Pressfriheten har marginellt förbättrats i landet efter Mugabe, vad gör era insatser för nytta?

– Det är en central fråga som vi också ställer oss hela tiden, särskilt i ett land som Zimbabwe som kanske är ett av det svåraste att jobba i. Det har funnits förhoppningar om en demokratisk utveckling som sedan grusats. Men vi ser ändå att det sker en professionalisering av media och starka röster som spelar roll för samhällsdebatten. Vår utgångspunkt är att om inte vi och andra aktörer genomförde insatser för att stärka journalisterna, hur skulle det så ut då?

Hur oberoende är media i Zimbabwe och hur kontrollerar ni att stödet inte hamnar fel?

– Vi har inte koll på vartenda mediahus som dessa organisationer jobbar med. Men det jag kan säga, i den mån neutralitet och oberoende kan existera i ett land som Zimbabwe, är utrymmet begränsat. Det är få medier som är oberoende i den kontext vi talar om. De flesta har någon koppling till staten och det är sådant som vi måste ha koll på när vi fördelar våra stöd.

Kan det till och med vara kontraproduktivt att utbilda journalister som sedan blir duktiga på att föra fram regimens budskap?

– Om man utbildar journalister på rätt sätt är det inte kontraproduktivt. Vår tydliga policy är att god journalistik handlar om att ifrågasätta och enbart lyfta fram faktabaserad information.Per automatik blir då bevakningen mer kritisk. Vi har sedan länge många projekt i Vietnam där det råder stark censur, trots det ser vi ett mer ifrågasättande tillvägagångssätt hos många journalister där. Det är något som vi tar fasta på när vi arbetar i den typen av länder. Att tydliggöra skillnaderna mellan journalistik och propaganda.

Text: David Grossman

29/100

Delvis fritt

Global Freedom Ranking 2020.
Källa: Freedom House

126/180

Allvarlig situation

Reportrar utan gränsers
pressfrihetsindex 2020.
Källa: RSF

20,4

miljoner kronor

fick svenska organisationer för att jobba med demokrati och mänskliga rättigheter i Zimbabwe 2019. Året innan (2018) var det 19,9 miljoner kronor.

Utöver FOJO Media Institute (vars stöd till Zimbabwe ingår i ett regionalt program) får bland andra även Olof Palmes Internationella Center, Svenska Missionsrådet, Plan International Sverige, Union to Union, WWF, ACT Svenska Kyrkan, Afrikagrupperna, Individuell Människohjälp, Diakonia, We Effect och ForumCiv stöd av Sida för att arbeta med demokrati och mänskliga rättigheter i Zimbabwe.
Källa: Sida

Share This